Matematik Bölümünün Kısa Tarihi

Fen Edebiyat Fakültesi bünyesinde 2003-2004 Eğitim-Öğretim yılında kurulan Matematik Bölümü, Gaziantep Üniversitesi’ne bağlı olarak kurulmuştur. Üniversitemizin ilk bölümlerinden biridir.

29 Mayıs 2007 tarihinde Kilis 7 Aralık Üniversitesi’nin kurulmasıyla Fakültemiz, Kilis 7 Aralık Üniversitesine bağlı akademik kurumlardan birisi olmuştur.

11 Kasım 2022 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 6404 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Üniversitemiz bünyesinde önemli bir yapısal dönüşüm gerçekleştirilmiştir. Fen-Edebiyat Fakültesi bölünerek "Fen Fakültesi" ve "İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi" isimli iki yeni fakülte kurulmuştur. Ayrıca 2011 yılında Lisans, 2013 yılında  Yüksek Lisans ve 2023 yılında Doktora seviyelerinde öğretim verilmeye başlanmıştır. 2024 yılı itibaren 1 Profesör, 1 Doçent, 2 Doktor Öğretim Üyesi ve 3 Araştırma Görevlisi olmak üzere toplamda 7 öğretim elemanı ile eğitim-öğretime devam etmektedir.

 

Matematik Bölümünün Amacı 

Öğrencilere, matematiğin evrensel doğasında, güçlü bir sezgi ve özgür bir yaratıcılıkla, keskin bir mantık ve tutarlı bir muhakemenin sentezi olduğu öğretilerek; onlara her türlü irdeleme, sorgulama ve sentez işini yapabilir duruma gelmeleri sağlanmaktadır. Bölümden mezun olanlar, alanlarında araştırmacı olabildikleri gibi bilgisayar programcılığı ya da yöneticiliği ile sanayide matematiksel modelleme uzmanlığı gibi işler yapabilmenin yansıra formasyon kazanmaları durumunda öğretmenlik de yapabilirler.

 

Temel Değerler

Demokratik, şeffaf, etik değerlere bağlı, öğrenci odaklı, akademik üretkenliği olan, duyarlı, yenilikçi, Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı bir bölüm olmak hedeflenmiştir.

 

Kazanılan Derece

Programda mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde eden öğrencilere Matematik lisans diploması verilir.

 

Derecenin Düzeyi

Lisans 

 

Eğitim Türü

Tam Zamanlı I. Öğretim

 

Kabul ve Kayıt Şartları

1 - Lise ve dengi okul diploması,

2 -Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı (YKS)'den yeterli puan.

 

Kazanılacak Dereceye Yönelik Gereklilikler ve Kurallar 

Matematik alanında lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin sağlaması gereken şartlar;

a) Müfredattaki bütün dersleri en az DC derecesiyle geçmiş olmak,

b) 4.0 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı ortalamayı elde etmiş olmak,

c) Bir bitirme tezini hazırlamış, jüri önünde sunmuş ve başarılı bir not ile geçmiş olmak

 

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme 

Öğrenciler her ders için ara sınav, yarıyıl içi çalışma (proje, seminer, kısa sınav, ödev veya ikinci bir ara sınav) ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınavın katkısı %40 ve yarıyıl sonu sınavının katkısı % 60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavından en az 50 puan alma zorunluluğu vardır. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar. 

Mezuniyet Şartları 

Programda mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortlaması elde eden, bitirme çalışmasını başarıyla tamamlayan öğrencilere mezun olmaya hak kazanırlar.

Mezunların İstihdam Alanları 

 Matematik bölümü mezunları kamu ve özel sektörde meslekleri ile ilgili pek çok alanda istihdam edilmektedir. Bunun yanı sıra pek çok mezun eğitim kurumlarında öğretmen olarak görev yapmaktadır.

 

Üst Derece Programlarına Geçiş 

 Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla lisansüstü (yüksek lisans ve doktora) programlarda öğrenim görebilirler.

 

Bölüm Olanakları 

Bölümümüzün alt yapı ve laboratuvar imkânları şöyledir: bölümde teknik donanımlı 252 kişilik 1 amfi ve 3 sınıf, 30 kişilik 1 bilgisayar laboratuvarı mevcuttur.

Son Güncelleme: 2024-11-30 22:05:18
                                                                                                    

                                                                       Kilis 7 Aralik Universitesi Bilgi Islem Daire Bsk. © 2011-2024